Det som händer vid en enkel sökning är att Karp söker på den valda ordformen i alla lexikon, i all text. Sökningen görs alltså inte bara på ingångsord, utan i böjningsformer, definitioner och exempel. Träffarna inom varje lexikon sorteras efter relevans.

Användaren väljer vilka lexikon hon vill söka i lexikonväljaren, högst upp på sidan. I det här exemplet utforskar vi de historiska resurserna, så välj Dalin, Swedberg och Diakronisk pivot. Sök sedan på "kvinna". Förvåndande nog får vi bara tre träffar, och den enda ingången vi hittar i Dalin är "Hustru". Genom att titta på de två nedersta träffarna får vi en förklaring på varför vi inte hittat fler träffar, nämligen den förändrade stavningen. I Dalins grundmaterial kan vi se att den äldre stavningen var "qvinna" och här får vi även en länk till lemgrammet för qvinna. Alt text

Om vi klickar på den får vi upp ett nytt resultat: vi får en träff i Dalins morfologi där vi kan se en hel böjningstabell för ordet, en träff i Dalins ordbok med definition och exempel. Vidare får vi de två träffarna från förra sökningen; en i Dalins grundmaterial och en i resursen Diakronisk pivot. Diapivoten "översätter" lemgram mellan olika morfologier. Här ser vi att det moderna "kvinna" länkats till "qvinna" och "qvinno" men även till lemgram som "bredare" koppling till ordet. Vi ser bondqvinna, dagsverksqvinna osv. Sist ser vi träffarna i de fornsvenska lexikonen. Även här kan vi klicka på lemgrammen, men eftersom vi inte markerat de fornsvenska lexikonen i lexikonväljaren än, kommer sökningen inte leda oss någonstans. För att komma vidare till lexikonens definitioner måste vi i det här fallet alltså först välja Fornsvenska i lexikonväljaren. .

Alt text

Till sist provar vi att göra om vår ursprungliga sökning, fast nu med den äldre stavingen. Skriv "qvinna" (utan citationstecken) i sökfältet och klicka på sök. Nu får vi hela 518 träffar fördelade på 21 sidor. De tolv första fylls till större delen av olika 1800-talsord för kvinnor och kvinnoyrken från Dalin (hjelteqvinna, lortlolla, kaffesyster, missdåderska...), men här finns även adjektiv för kvinnor (qvinsk, karlgalen) och verb som förknippades med kvinnor (häfda, mjölka, förlofva).